Χρόνια πολλά Κε Βερχόφεν! Μια φωτογραφική περίηγηση στον ηδονιστικό, συγκαλυμμένα πολιτικό και απενοχοποιημένα τολμηρό κόσμο του σκηνοθέτη που έκανε το κυρίως ρεύμα του αμερικάνικου σινεμά τολμηρότερο και, ενίοτε, περιεκτικότερο.
Κάποιος έπρεπε να περάσει το Χόλιγουντ του '80 στην άλλη πλευρά κι ο κλήρος έλαχε στον Ολλανδό Πολ Βερχόφεν, έναν σκηνοθέτη-στυλίστα, έναν αδίστακτο επαγγελματία της προβοκάτσιας, με αρκετό ταλέντο και υπόβαθρο να μασκαρεύει την τάση του για πρόκληση πίσω από μια (μισανθρωπική ελαφρώς) κριτική της δυτικής, καταναλωτικής κοινωνίας. (Οι φαν τιμούν, ή υπερτιμούν, ακόμη περισσότερο τις αιχμές του Βερχόφεν για την δυτική κατάσταση των πραγμάτων).
Το έργο του έχει ολλανδική και αμερικάνικη περίοδο, διίστανται και πάλι οι απόψεις, ο υπογράφων θεωρεί πως η αμερικάνικη δεν περιέχει τίποτα που να μην ειπώθηκε καλύτερα στην ολλανδική, ωστόσο παραδέχεται κανείς πως ο «Ρόμποκοπ», η «Ολική Επαναφορά» και το «Βασικό Ένστικτο» είναι, πέραν της προφανούς διασκεδαστικότητάς τους, ενδιαφέρον πάντρεμα πλοκής και μοτίβων.
Εσείς διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΣΙΝΕΜΑ με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της «Benedetta» και θυμηθείτε τον Βερχόφεν που σήμερα κλείνει τα 87 του με μια σειρά φωτογραφιών από τις ταινίες του.
1 | ΕΙΔΗΣΕΙΣΕπιστροφή στον «Κύκλο»: Ο Ίθαν Χοκ θυμάται τον αγώνα του Ρόμπιν Γουίλιαμς στα γυρίσματα |
2 | ΕΙΔΗΣΕΙΣ«Αναμενόμενη», χαρακτηρίζει το Netflix την κίνηση επιθετικής εξαγοράς της WB από την Paramount |
3 | ΘΕΜΑΤΑΓια τις αίθουσες ήρθαν ήδη τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά (Ελληνικό box-office - Τετραήμερο 04/12/25 - 07/12/25) |
4 | ΕΙΔΗΣΕΙΣΟ Άνσελ Έλγκορτ κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση σε 17χρονη κοπέλα το 2014 |
5 | ΕΙΔΗΣΕΙΣΤις 100 μέρες και τα μάτια μας, διατείνεται ο Σον Μπέικερ με αφορμή τις εξελίξεις στο στουντιακό Χόλιγουντ |